Jajka to podstawowy składnik deserów, ciast, a także wielu wytrawnych potraw. To ponadto jeden z tych składników, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie smacznego śniadania czy kolacji. Jaja sadzone, jajecznica a może puszyste naleśniki? Bez względu na wszystko alergia na białko jaja kurzego jest jedną z najpopularniejszych na liście alergii pokarmowych. W tym przypadku z pomocą przyjdą zamienniki jajek. Poznaj niektóre nich.
Czym zastąpić jajka? Przedstawiamy 4 zamienniki
Zastanawiasz się czym zastąpić jajko, aby z powodzeniem stworzyć ulubione potrawy? Wszystko zależy od dania, które chcesz przygotować. Inny zamiennik jajek sprawdzi w przypadku deserów, a inny podczas wytrawnych kulinarnych szaleństw.
- Mielone siemię lniane
To jeden z najpopularniejszych zamienników jajek. Zaparzone siemię lniane doskonale sprawdza się jako substancja wiążąca i spulchniająca. Z powodzeniem można go użyć do wykonania ciast i ciasteczek, a potraw mącznych, kotletów mielonych czy zapiekanek.
Sposób przygotowania:
- Jedną łyżkę mielonego siemienia lnianego wymieszaj z trzema łyżkami wody.
- Odstaw na około 5-10 minut. Po tym czasie siemię zacznie przypominać konsystencją rozbełtane jajko.
2. Nasiona chia
Podobne działanie mają także nasiona chia, które wykorzystasz do przygotowania placków, a także wszystkich potraw, w których jajko pełni rolę łącznika.
Sposób przygotowania:
- Jedną łyżkę nasion chia zalej trzema lub czterema łyżkami wody.
- Odstaw na około 15 minut do momentu powstania galaretowatej masy.
- Woda z ciecierzycy (Aquafaba)
Woda z ciecierzycy to kolejna propozycja zamiennika jajek, która perfekcyjnie sprawdzi się podczas pieczenia bezy, przyrządzania musów, a także słodkich makaroników.
Sposób przyrządzenia:
- 1 szklankę surowej ciecierzycy zalej na noc wodą.
- Następnie wylej wodę.
- Do garnka wlej 3 szklanki wody z kranu i przesyp namoczoną ciecierzycę.
- Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Następnie odcedź.
- Ostudzony płyn, czyli aquafabę możemy wykorzystać jako zamiennik jajek.
Warto pamiętać, że jedna łyżka aquafaby to jedno żółtko. Dwie łyżki to białko. Z kolei trzy łyżki płynu liczone są jako całe jajko.
4. Tofu
Tofu to jeden z tych składników, który sprawdzi się zarówno w przypadku potraw wytrawnych, jak i słodkich. Odpowiednio przyprawione wykorzystasz jako zamiennik jajek, np. w jajecznicy.
Co ważne, 1/4 szklanki rozdrobnionego tofu zastępuje jedno jajko.
Nie ulega wątpliwości, że całkowite wyeliminowanie jajek z diety nie należy do najłatwiejszych. Całe szczęście istnieje szereg zamienników, dzięki którym z łatwością przyrządzisz niemal wszystkie potrawy i zachwycisz domowników ich smakiem.