Numer telefonu

+123-456-7890

Otwarte w godzinach

Pon - Pią: 7 - 19

Jajka to podstawowy składnik deserów, ciast, a także wielu wytrawnych potraw. To ponadto jeden z tych składników, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie smacznego śniadania czy kolacji. Jaja sadzone, jajecznica a może puszyste naleśniki? Bez względu na wszystko alergia na białko jaja kurzego jest jedną z najpopularniejszych na liście alergii pokarmowych. W tym przypadku z pomocą przyjdą zamienniki jajek. Poznaj niektóre nich. 

Czym zastąpić jajka? Przedstawiamy 4 zamienniki

Zastanawiasz się czym zastąpić jajko, aby z powodzeniem stworzyć ulubione potrawy? Wszystko zależy od dania, które chcesz przygotować. Inny zamiennik jajek sprawdzi w przypadku deserów, a inny podczas wytrawnych kulinarnych szaleństw. 

  1. Mielone siemię lniane

To jeden z najpopularniejszych zamienników jajek. Zaparzone siemię lniane doskonale sprawdza się jako substancja wiążąca i spulchniająca. Z powodzeniem można go użyć do wykonania ciast i ciasteczek, a potraw mącznych, kotletów mielonych czy zapiekanek. 

Sposób przygotowania:

  1. Jedną łyżkę mielonego siemienia lnianego wymieszaj z trzema łyżkami wody. 
  2. Odstaw na około 5-10 minut. Po tym czasie siemię zacznie przypominać konsystencją rozbełtane jajko. 

     2. Nasiona chia

Podobne działanie mają także nasiona chia, które wykorzystasz do przygotowania placków, a także wszystkich potraw, w których jajko pełni rolę łącznika. 

Sposób przygotowania:

  1.  Jedną łyżkę nasion chia zalej trzema lub czterema łyżkami wody.
  2. Odstaw na około 15 minut do momentu powstania galaretowatej masy. 
  1. Woda z ciecierzycy (Aquafaba)

Woda z ciecierzycy to kolejna propozycja zamiennika jajek, która perfekcyjnie sprawdzi się podczas pieczenia bezy, przyrządzania musów, a także słodkich makaroników. 

Sposób przyrządzenia:

  1. 1 szklankę surowej ciecierzycy zalej na noc wodą.
  2. Następnie wylej wodę.
  3. Do garnka wlej 3 szklanki wody z kranu i przesyp namoczoną ciecierzycę.
  4. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Następnie odcedź.
  5. Ostudzony płyn, czyli aquafabę możemy wykorzystać jako zamiennik jajek.

Warto pamiętać, że jedna łyżka aquafaby to jedno żółtko. Dwie łyżki to białko. Z kolei trzy łyżki płynu liczone są jako całe jajko. 

4. Tofu

Tofu to jeden z tych składników, który sprawdzi się zarówno w przypadku potraw wytrawnych, jak i słodkich. Odpowiednio przyprawione wykorzystasz jako zamiennik jajek, np. w jajecznicy.

 Co ważne, 1/4 szklanki rozdrobnionego tofu zastępuje jedno jajko.

Nie ulega wątpliwości, że całkowite wyeliminowanie jajek z diety nie należy do najłatwiejszych. Całe szczęście istnieje szereg zamienników, dzięki którym z łatwością przyrządzisz niemal wszystkie potrawy i zachwycisz domowników ich smakiem.  

Rekomendowane artykuły